مقدمه
قطعا برای شما هم اتفاق افتاده است زمانی که قصد انجام یک پروژه الکترونیکی را داشته باشید و باید دیتاشیت یا برگه اطلاعاتی قطعات مختلف را مطالعه کنید اما هرچه فایل PDF قطعه را مطالعه می کنید چیزی دستگیرتان نمی شود و به شدت کلافه و سر درگم می شوید.در این مقاله سعی می کنیم اصول و نحوه خواندن دیتاشیت یا برگه اطلاعاتی یک قطعه الکترونیکی را برای شما علاقه مندان به الکترونیک شرح دهیم.
- چگونه یک برگه اطلاعاتی را مطالعه کنیم؟
- به چه فاکتورهایی در زمان خواندن یک برگه اطلاعاتی باید بیشتر توجه کنیم ؟
- برای اینکه آیسی خریداری شده را نسوزانیم کدام قسمت دیتاشیت را مطالعه کنیم ؟
سوالات فوق و مشابه آن سوالاتی هستند که برای افراد ناآشنا و کم تجربه در هنگام خواندن یک دیتاشیت وجود دارد . قطعا بسته به اینکه دیتاشیت چه قطعه ای را مطالعه می کنید ، فاکتورهای متفاوتی برای خواننده با اهمیت خواهد بود .به عنوان مثال اگر دیتاشیت یک IC را مطالعه می کنید یکی از فاکتورهای مهم آستانه ولتاژ قابل تحمل این قطعه است .چرا که اگر مدار شما با منطق ۵ ولت کار می کند استفاده از یک آیسی با آستانه تحمل ۳.۳ ولت باعث سوختن آن در مدار می شود .اما علاوه بر موارد فوق نکاتی وجود دارند که در همه برگه های اطلاعاتی مشترک است و خواننده باید این موارد را قبل از خرید و استفاده قطعه در نظر بگیرد.در این آموزش سعی می کنیم به این موارد اساسی و پایه ای اشاره کنیم و خواننده را با ساختار کلی نحوه خواندن دیتاشیت یا برگه اطلاعاتی برای قطعات مختلف آشنا سازیم .
صفحه اول یک برگه اطلاعاتی
وقتی یک برگه اطلاعاتی یا دیتاشیت را باز می کنید در اولین صفحه ای که باز می شود مواردی را مشاهده می کنید که تقریبا در همه دیتاشیت ها مشابه یکدیگر است . این موراد را می تونید در زیر ببینید.
۱-شرکت سازنده قطعه مورد نظر : در همه برگه های اطلاعاتی حتما نام و نماد شرکت سازنده قطعه مورد نظر را مشاهده می کنید. در شکل فوق شرکت سازنده ANALOG DEVICES است .که با نماد آورده شده است.
۲-معرفی قطعه : در همه برگه های اطلاعاتی نام کامل قطعه مورد نظر ذکر شده است . به عنوان مثال نام قطعه فوق AD7780 که یک مبدل آنالوگ به دیجیتال 24 BIT و قابل برنامه ریزی است ذکر شده است.
۳-ویژگی های قطعه (FEATURES): قسمت بعدی که تقریبا در همه دیتاشیت ها مشترک است ، ویژگی های قطعه است .بسته به نوع قطعه ویژگی های ذکر شده برای قطعه مورد نظر نیز متفاوت است . به عنوان مثال مقدار جریان مصرفی ، دمای کارکرد ، راندمان ، ولتاژ تغذیه و ….
۴-کاربردها(APPLICATIONS): یکی دیگر از موارد مشترک در برگه اطلاعاتی ، ذکر کاربردهای قطعه است . که موارد مصرفی قطعه در بردها و صنایع مختلف را بیان می کند.
۵-توصیف کلی (GENERAL DESCRIPTION):توضیح نسبتا کاملی که در مورد قطعه آورده می شود و اساس کار و مکانیزم آن را شرح می دهد.کاربر با خواندن این پاراگراف یک توضیح خلاصه از کل دیتاشیت را دریافت می کند.
موارد فوق را تقریبا در آغاز همه برگه های اطلاعاتی می توانیم مشاهده کنیم. مثال های دیگری را در زیر ببینید.
مثال :صفحه اول دیتاشیت میکروکنترلر ATXMEGA32A4
مثال :ترانزیستور BC177
مثال : ماسفت IRF7416:
تا اینجای کار تا حدودی با نحوه خواندن دیتاشیت یا برگه اطلاعاتی آشنا شدیم و متوجه شدیم که در ابتدای یک دیتاشیت چه مواردی ذکر می شود.در واقع با خواندن همان صفحه اول برگه اطلاعاتی خلاصه کل فایل را می توانیم دریابیم . اما اگر به صورت حرفه ای کار می کنید قطعا صفحه اول پاسخ گوی همه سوالات شما نخواهد بود و باید مطالب بیشتری را از دیتا شیت مطالعه کنید. در پست های بعدی آموزش بیشتر در مورد نحوه خواندن دیتاشیت صحبت خواهیم کرد.
ممنون خوب بود
خیلی عالی توضیح دادید واقعا ممنون دوست عزیز
خیلی خوب بود،ممنون از راهنماییتون.
ممنون عالی بود
ممنون از پست مفیدتون
ممنون عالی بود
درود و هزاران درود بر شما
مطلب مفیدی بود تشکر از شما